Svijet oko nas svakodnevno upoznajemo različitim osjetilima. Tvari mogu biti agresivne i otrovne te se opipom i okusom nikada ne ispituju. Kiselost i bazičnost važna su svojstva tvari koje se upotrebljavaju u biologiji, medicini, kemiji, ali i u svakodnevnom životu. Otkud potječe naziv „kiseo“? Zašto su neke tvari „bazičnog okusa”? Ovo su pitanja koja se postavljaju od početka proučavanja tvari.
Eksperimentiranjem pomoću indikatorskih otopina (metiloranž, fenolftalein) koje su mijenjajući boju u točno određenom pH području pokazale o kakvim tvarima se radi, učenici 3.c razreda uspješno su odgovorili na pitanja kako prepoznati i razlikovati kiseline i baze, koja su njihova svojstva i kakvo je njihovo ponašanje u kemijskim reakcijama.
Znanje stečeno vlastitim radom i promatranjem, a ne samo slušanjem tuđih riječi te gledanjem simbola i formula napisanih na ploči dublje je i trajnije. Kemijski pokusi odlično su sredstvo za razvijanje vještina rada s tvarima i priborom te za razvijanje sposobnosti promatranja, mišljenja i zaključivanja.